ЕС прие промени в закона за биоцидите

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Промените в закона за биоцидите на ЕС вече са формално одобрени от Европейския парламент и Съвета на Европа. Това съобщава Agra Europe. Законът за биоцидите на ЕС, 528/2012/EU, влезе в сила през септември 2013 г. След това през декември промените бяха приети на първо четене от Европейския парламент и Съвета на Европа. През миналия месец те бяха одобрени от Европейския парламент, а вчера министрите на страните-членки в Съвета на Европа също ги одобри.

Целта на поправките е да се премахнат „непреднамерените пазарни бариери“ за доставчиците на нова продукция, която е обработвана с биоцидни продукти, както и за множеството доставчици на биоцидни активни вещества. Докато биоцидните химикали в по-голямата си част са пестициди, те имат различно въздействие, що се отнася до защитата на хората и животните от инсектициди и микроби. Това е причината пестицидите да бъдат регулирани от различни европейски правила. Продукти като препаратите против вредни насекоми, дезинфектанти, консерванти за дървесина и анти-микробни и анти-гъбични спрейове например се водят за биоциди.

Една от поправките гласи, че правилата, които важат за онези, които подават досиета, ще важат и за производителите на активни съставки и продукти. Друга промяна разширява обхвата на „семействата“ биоцидни продукти, които могат да бъдат одобрени за използване поради това, че имат сходно предназначение и едни и същи „активни вещества“ (познати също като активни съставки). На тези групи продукти ще се даде подобна класификация като потенциално рискови.

Постигнатото споразумение ще влезе в сила, след като бъде публикувано в Официалния журнал на ЕС.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА