ЕС прави първата стъпка: производството на хумус трябва да се изплати на фермерите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Европейската комисия представи своя регламент за въглеродното земеделие, биологичните фермери обаче се опасяват, че могат да бъдат ощетени.

Европа иска да насърчи устойчивото обогатяване на въглеродни емисии върху земеделските земи – въглеродно земеделие. За да съхраняват въглерода в почвата възможно най-дълго, фермерите трябва да обработват земята по начин, който защитава почвата, да засаждат междинни култури и да извършват малка механична намеса. В системата за сертифициране за образуване на хумус трябва да се прави разлика между постоянно и временно съхранение на въглерод.

Предложението все още обаче не съдържа конкретни изисквания.

Както подчертава Комисията на ЕС, въглеродното земеделие трябва да носи ясна нетна полза за климата. Освободените емисии на парникови газове, причинени от прилагането на дадена мярка, не трябва да бъдат по-големи от ползата от складирания въглерод. Освен това мерките трябва да надхвърлят стандартните практики и законовите изисквания. Други екологични цели, например биологичното разнообразие, качеството на водата или кръговата икономика  не трябва да бъдат възпрепятствани от въглеродното земеделие.

Нужна е по-сигурна система за финансиране на въглеродното земеделие

Асоциацията на германските фермери (DBV) подкрепя предложението на ЕС за въглеродно земеделие. Що се отнася до финансирането, асоциацията се застъпва за комбинация от частни и публични средства. „Земеделските производители очакват сигурни, базирани на действия модели на възнаграждение за въглеродно земеделие. Финансирането също трябва да е достатъчно привлекателно. Прехвърлянето на пари от левия в десния джоб на ОСП не е решение на големите предизвикателства на нашето време“, казва генералният секретар на DBV Бернхард Крюскен, цитиран от agrarheute.

IFOAM: Практики, които са вредни за биологичното разнообразие, следва да бъдат изрично изключени

Международната федерация на организациите за органично земеделие IFOAM, от друга страна, критикува факта, че предложението все още оставя ключови въпроси без отговор. Ян Плаге, президент на IFOAM Europe, припомня ангажимента на органичните фермери, които работят върху съхранението на въглерод и образуването на хумус от дълго време. Критерият за допълняемост не следва да наказва тези земеделски производители.

Мениджърът на IFOAM Ерик Гал също изисква да бъде изяснено кои конкретни земеделски практики се считат за въглеродно земеделие. Практики, които са вредни за биологичното разнообразие, следва да бъдат изрично изключени. Въглеродното земеделие не трябва да подкопава биоразнообразието и целостта на екосистемата. Обратно, биологичното земеделие трябва да се счита за практика, отговаряща на условията за финансиране, тъй като носи ползи за климата и биоразнообразието.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА