ЕС отпуска подкрепа от десетки милиони евро за африканското селско стопанство

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Европейската комисия реши да предложи финансов стимул на африканските фермери, за да намали въздействието на неизбежната хранителна криза на континента. Финансовият стимул е важен за африканското селско стопанство и може да помогне на населението на някои страни чрез достъп до храна и питейна вода. В Африка повече от една трета от населението няма достъп до ежедневната храна, необходима за оцеляване.

25,5 милиона евро за африканското земеделие
На ниво ЕС беше обсъдена сериозността на ситуацията в Африка по отношение на хранително-вкусовия сектор. Руската агресия срещу Украйна оказа голямо въздействие върху няколко държави, които са на ръба и са изправени пред безпрецедентна хранителна криза. Така беше решено европейската общност да стимулира селското стопанство в Африка, като предложи средства в размер на 25,5 милиона евро. Страните бенефициенти са Алжир, Южна Африка , Камерун, Чад, Централноафриканска република и Судан.

„Войната в Украйна предизвика шокови вълни през последните месеци в целия глобален хранително-вкусов сектор, като удари силно най-уязвимите страни. Алжир, Камерун и Чад ще получат 2 милиона евро от новото финансиране, 4 милиона евро ще бъдат дадени на Централноафриканската република, 5,5 милиона евро на Южна Африка и Судан ще получи най-голямата част от финансирането, 10 милиона евро”, казва евродепутатът Даниел Буда от Румъния на страницата си във Фейсбук.

Целта на това финансиране ще бъде укрепване на схемите за социална защита и ключови сектори – хранителна помощ, хранене, канализация и хигиена на водата.

Неизползваният земен потенциал на Африка
Даниел Буда също твърди, че въпреки че фермерите в Африка имат земя , която може да донесе храна на хората, те не могат да използват пълния си потенциал.

„Преди няколко години имах възможността да посетя фермери в Африка и успях да наблюдавам, че за съжаление земята в Южна Африка и други части на Африка не се използва достатъчно добре за производство на храни. Ние, на ниво ЕС, поехме още повече през последните месеци отговорността да бъдем глобални доставчици на храни, отговорност, която, разбира се, трябва да бъде споделена и в други държави, и трябва да се положат усилия точно в тези проблемни области “, посочи евродепутатът във Фейсбук.

По данни от 2020 г. в Африка живеят 282 милиона души, надхвърлящи една трета от недохраненото население на света.

Без чуждестранна помощ африканското селско стопанство може да рухне и много хора ще загинат от липса на храна и питейна вода.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА