Ердоган: Руското зърно ще се преработва в Турция и ще се изпраща в бедните страни

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Турският лидер е коментирал този формат на доставки при срещата си с президента на САЩ Джо Байдън на събитието на Г-20 в Индонезия

Зърното от Русия ще бъде преработено в брашно в Турция и след това изпратено в бедните страни, съобщи президентът  Ердоган. Той се е договорил с руския държавен глава Путин за този формат на доставки в началото на ноември, предава CNNTurk.
„Ако тази пшеница влезе, превърне се в брашно за нас и бъде изпратена по този начин, това сериозно ще улесни живота на нуждаещите се страни“, казва той.
Турският лидер е коментирал този формат на доставки при срещата си с президента на САЩ Джо Байдън на събитието на Г-20 в Индонезия. Според Ердоган американският президент му е благодарил за ролята на Турция в организирането на зърнения коридор.

Ердоган спомена за споразумение с Русия за предоставяне на безплатни доставки на зърно за най-слабо развитите страни на 4 ноември след среща с руския президент Владимир Путин.

Два дни по-рано Путин също говори за възможността за такъв сценарий. „Ако в бъдеще се оттеглим от това споразумение в случай на нарушение от Украйна на нейните задължения, ние ще доставим безплатно целия обем, който досега е бил доставен от територията на Украйна на най-бедните страни“, каза той на заседание на Съвета за сигурност.

В същия ден Русия възобнови участието си в сделката за зърно, при която храната се изнася от украинските пристанища. Москва прекрати участието си в него след атаките срещу кораби в Севастопол, като обвини за това Киев. По-късно Украйна даде гаранции, че няма да използва зърнения коридор за бойни действия, което стана условие Русия да се върне към споразумението.
На 17 ноември споразуменията за износ на зърно бяха удължени за 120 дни, това беше потвърдено от Киев, Анкара и ООН. Руската страна не е потвърдила официално споразумението, но Ердоган каза, че всички страни, включително Москва, са се съгласили да удължат сделката. Турция и ООН посредничат по сделката, като Русия и Украйна подписаха споразумения с тях отделно през юли.
Министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков каза, че Киев е направил предложение за удължаване на споразуменията с една година (преди това Турция имаше същото намерение) и разширяването им до пристанище Николаев. Сега зърно се изнася от Одеса, Южен и Черноморск.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА