Ензим вместо мляко в сиренето

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Производители на сирене са използвали ензима трансглутаминаза, който два пъти намалява количеството необходимо мляко за приготвяне на килограм продукт, съобщава “24 часа” като се позовава на проверка на “Активни потребители”, направена сред 36 от най-популярните сред потребителите марки.

С влагане на ензима се образувала мрежа, свързваща протеините, като по този начин продуктът постигал твърдост, въпреки голямото съдържание на вода. Употребата на ензима значително понижавала времето за приготвяне на сиренето, съответно по този начин зреене почти няма.

Според нормативната база у нас употребата на трансглутаминаза в истинското българско саламурено сирене не се допуска. Голямото съдържание на вода в приготвения с ензима продукт понижава трайността му като увеличава риска от развитие на патогенни микроорганизми.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА