Германия трябва да опазва мочурищата си и да намали консумацията на месо, ако иска да постигне климатичните си цели. Тези зони представляват естествени попиватели за въглероден диоксид, като например блата или хумуса, посочва Маргарет Шефлер, старши изследовател по енергетика и защита на климата в Института за приложна екология. Преовлажняването на тези торфища е важно, но все още липсват подходящи инструменти за планиране и достатъчно финансиране, допълва тя цитирана от euractiv.com.
Преовлажняването на тресавищата е важен принос за опазването на климата, но не трябва да се прави по начин, който пречи на хората там да живеят или да се занимават със земеделие. В противен случай това би довело до дългосрочно обезлюдяване на селските райони.
В Германия, където земеделието е официално отговорно за 6,3% от емисиите на парникови газове в страната, около 14 милиона тона парникови газове трябва да бъдат спестени, за да се постигнат целите на Парижкото климатично споразумение. Секторът на земеделието може отново да се превърне в изкупителна жертва в дебата за климата.
„Селското и горското стопанство могат да допринесат значително за създаването на попиватели на парникови газове чрез изграждане на хумус, дървесни продукти и биоенергия“, каза Бюхелер на събитие. Но за да се използва този потенциал, първо е необходимо да се разберат реалните предизвикателства, които съществуват, казва евродепутатът Мартин Хойслинг, депутат в Европейския парламент за земеделието.