Експерт: Ако се посегне на домашната ракия, ще се взриви общественото мнение

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

“За периода 2008-2017 година производителите на алкохолни напитки у нас са утроили вноската си в републиканския бюджет. В същото време в сектора извън контрола на държавата се преработват 45% само от гроздето и там никой не е бръкнал, никой не контролира”. Това каза в предаването пред БНР Бранимир Ботев, бивш дългогодишен председател на Асоциацията на вносителите и производителите на алкохолни напитки.

Ботев коментира предложенията за рестриктивно ограничаване на нелегалното производство на алкохол и предупреди, че свръхрегулацията може да доведе до обратен ефект:

“Ще се отива отново на свръхрегулация и свръхконтрол върху един бизнес и прекият резултат от това ще бъде, че голяма част от него просто може да мине с единия крак, а може би и с двата крака в сивия сектор.”

По данни на Лозаро-винарската камара основната суровина за производството на алкохол – гроздето, се обработва около 55-60% в рамките на лицензираните заводи. Останалото се преработва в нелицензирани акцизни складове, тоест при домашни условия, посочи Бранимир Ботев. Той се позова и на експертни данни, според които голяма част от производството стига до пазара, без да минава през акцизните складове:

“И от тази гледна точка би трябвало да се помисли относно това дали няма свръхрегулация и свръхконтрол върху самите производители, които са лицензирани, които са собственици на законни акцизни складове, за сметка на другия сектор, който остава извън контрола и извън физическата възможност на митниците да го обхванат.”

Относно предложението за въвеждане на регистрационен режим на всички машини и съоръжения за производство на алкохол Бранимир Ботев заяви, че е нелогична мярка и допълни:

“Много интересно е, ако се въведат текстове, които инкриминират производството на нелегален алкохол, как ще легализираме малките производители. Ще накараме над 350 хиляди хора, които се занимават с варене при домашни условия на своята ракия да слагат акцизни бандероли върху бурканите и шишетата, в които го съхраняват или върху дамаджаните ли? Просто ще взривим общественото мнение. Българинът има няколко неща, които са му святи, върху които не би желал да се посяга, едното от които – това му е ракийката, дето се казва по традиция – от неговите дядо и прадядо, той си прави вкъщи.”

Бранимир Ботев смята, че финансовото министерство не бива прибързано и по стахановски да предлага мерки за ограничаване на незаконното производство на алкохолни напитки, без консултации с бизнеса.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама