Експериментално засаждане на ягоди става оранжериен бизнес

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Ароматни ягоди могат да се намерят на фермерските пазари в София през октомври, а при добро време и през ноември. Канадският сорт Монтерей не изисква големи грижи и позволява плодовете да се берат до късна есен. Това каза за „Агрозона“ Венцислав Маринов, който през тази година е засадил експериментално 300 м2 с 3 000 коренчета ягоди „Монтерей“ в село Елшица, Пазарджишко. В момента  той изгражда и оранжерия на стелажи, която ще бъде отопляема.

Гостите на фермерските пазари в Бизнес парка в столичния квартал „Младост“ и на Римската стена познават сладките ягоди от сорта „Клери“, който младият фермер отглежда вече четвърта година. През май и юни берем от сорта „Клери“, през април засадихме „Монтерей“, посочва Венцислав Маринов.

„Надяваме се следващата година да увеличим площите с ягоди. Пръскането на ягодите беше необходимо само в началото при засаждането, сега са във фаза на цъфтеж.“, казва Венцислав Маринов и допълва, че има значителен опит в биологичното земеделие. „Почвата беше отпочинала и не се наложи да използвам никакви торове.“, уточнява той.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА