Екосхемата за биоразнообразието в горите ще се прилага и за ниви, заобиколени от кории

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Еко схемата за поддържане и подобряване на биоразнообразието в горски екосистеми ще се прилага в рамките на обработваеми земи, които са обградени от горски територии и/или попадат в територии на ловни стопанства и/или са гранични на такива. Интервенцията цели да окаже благоприятен ефект върху статуса на биологичното разнообразие в горските екосистеми като въвежда практика в граничните земеделски земи да се отглеждат култури, достигнали степен на зрялост, които са благоприятни за изхранване на диви животни, съобщават от Министерството на земеделието.

Отглежданите култури не се третират с продукти за растителна защита, което повишава екологичната стойност на практиката като намалява химическия натиск върху земеделската площ. Отглежданите земеделски култури в рамките на интервенцията не се използват за добиване на продукция, а се оставят за изхранване на дивите животни и птици, което е насочено към подобряване на биологичното разнообразие. Не трябва да се извършват обработки на почвената повърхност в периодите на гнездене на птиците.

Индикативната годишна ставка за всяка от годините в периода 2023-2027 г. е 210,85 евро/ха. Планира се бюджетът по интервенцията да бъде 8 564 937,85 евро годишно, което осигурява общо финансиране от 30 833 860,60 евро за периода 2023-2027 г. Еко схемата за поддържане и подобряване на биоразнообразието в горски екосистеми е създадена в отговор на потребността за опазване и подобряване на биологичното разнообразие, устойчиво управление на горите, която е идентифицирана в рамките на Стратегическия план на България. Интервенцията ще има принос към индикатор R.31PR Опазване на местообитанията и видовете: дял на използваната земеделска площ (ИЗП), за която са поети подпомагани задължения в подкрепа на опазването или възстановяването на биологичното разнообразие, включително земеделски практики с висока природна стойност.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА