Екипът на Фермерски пазар Добрич се обърна с призив за съдействие към любителите на качествената българска храна. “Във фермата на Снежана Добрева от с. Дъбрава има свръхпроизводство – около 1000 пъдпъдъчи яйца, които трябва бързо да намерят своите ценители, за да не изхвърлим тази ценна храна на вятъра, а заедно с нея много труд, време и енергия на стопанката. Опитахме се да потърсим помощ за реализация в някои големи магазини, но неуспешно, защото те имат своите доставчици и причини да не искат да нарушават регламента си на работа. Това обаче е единствената ферма за пъдпъдъчи яйца в нашия регион и много бихме искали да спасим продукцията, намирайки желаещи да помогнат. 1000 яйца – това са по-малко от 100 души, които да закупят по една опаковка с 12 бр. от полезните яйчица. Апелираме за вашето съдействие!”, казват в обръщението си към потенциалните купувачи от Фермерския пазар в добруджанския град.
Събитието се провежда днес в Добрич, но стоката вероятно може да се купува и от самата ферма. За ползите от пъдпъдъчите яйца е излишно да се говори, но нека припомним някой от тях.
Твърди се, че пъдпъдъчите яйца помагат при лечението на над 10 заболявания. В тях се съдържат повече биологично активни вещества, отколкото в яйцата на които и да било птици.
Пъдпъдъчите яйца превъзхождат кокошите по наличие на витамин В 12, затова са полезни за вегетарианци, които са се отказали от месото, но консумират млечни и яйчни продукти.
Рекордно е съдържанието на витамини А, В1 и В2 в продукта. Наличие на цинк, магнезий, калий, фосфор, манган и много желязо. Пъдпъдъчите яйца са полезни при големи физически натоварвания и като част от диетично меню. Да, ако сте решили да отслабвате, изяждайте по 1-2 яйца дневно, но не повече, за да извлечете само витамините и минералите, които се съдържат в продукта и това да не отрази на килограмите ви, съобщават от Framar.bg.
Полезните свойства на тези яйца са признати и от медицината. Редовната консумация на продукта е в състояние да облекчи протичането на някои неврози и психосоматични проблеми, включително и бронхиална астма.
Умерената им употреба е полезна при сърдечни заболявания.
Трябва да се отбележи, че в пъдпъдъчите яйца се съдържа по-малко холестерол, в сравнение с кокошите и затова се препоръчват на хора със сърдечни проблеми, дори и на стари хора (но при условие, че се ограничи приема на други продукти, богати на холестерол).
Репродуктивното здраве също се повлиява добре от хапването на яйцата. Протеинът, полезните мазнини и фолиевата киселина помагат за поддържането на хормоналния баланс при жените. По време на бременност се препоръчва изяждането на 2 – 3 яйца всеки ден. За мъжете също са полезни, дори се смята, че са по-ефективни от виаграта.
Когато става въпрос за децата, ще споменем, че в Япония на всеки ученик се дават по 2 пъдпъдъчи яйца всеки ден за обяд.
Комплексът от витамини, протеини и минерали помага за активизирането на мозъчната дейност, децата запомнят повече в училище.
Голям плюс са почти неутралният вкус на продукта и интересният външен вид, защото така малчуганите ги хапват без особени притеснения. Разбира се, всяко нещо е полезно, ако се приема в разумни количества и не се прекалява с консумацията му. За деца в предучилищна възраст са достатъчни 1 – 2 яйца, а за учениците – 2 – 3 дневно.