ЕК удължи използването на глифозат с още една година

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Дори ако много държави-членки на ЕС не подкрепят това удължаване, Европейската комисия възнамерява да го одобри

Използването на спорния хербицид глифозат в Европейския съюз ще бъде разрешено за още една година, до 15 декември 2023 г., съобщи говорител на Европейската комисия пред агенция dpa, според Agerpres.

Официалното решение ще бъде взето на 15 декември, когато изтича сегашното разрешение за глифозат, посочи говорителят. Дори ако много държави-членки на ЕС не подкрепят това удължаване, Европейската комисия възнамерява да го одобри.

Допълнителният период е необходим, за да се анализира цялата необходима информация и да се оцени безопасността на продукта, преди да се вземе окончателното решение дали глифозатът може или не да се използва в Европейския съюз, казва Комисията.

Глифозатът е критикуван, наред с други неща, че е канцерогенен, което производителите отричат. Германия планира да забрани използването на глифозат от началото на 2024 г.

Припомняме, че страните членки на Европейския съюз не са се споразумели за удължаване на разрешението за използване на глифозат в земеделието. При това положение решението е на Европейската комисия, която трябва да вземе решение най-късно до 15 декември, когато изтича сегашното разрешение.

Все още няма споразумение в ЕС за удължаване на глифозата, според официалната информация, предоставена от германското правителство и цитирана от изданието Agrarheute. Държавите-членки на ЕС все още не са се съгласили с разширено одобрение за глифозат. В Постоянния отговорен комитет (SCoPAFF) на Европейската комисия нямаше нито квалифицирано мнозинство за, нито против едногодишно удължаване.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements