ЕК: Стратегията „От фермата до трапезата“ вероятно ще бъде представена на 20 май

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

 

Стратегията „От фермата до трапезата“ отново e на дневен ред и вероятно ще бъде представена на 20 май. Това стана ясно след среща между  изпълнителните заместник-председатели и комисари, които работят по Европейската зелена сделка.

Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие трябва да бъде публикувана същия ден. От своя страна евродепутатите в Комисията по околна среда заявиха пред изпълнителния вицепрезидент Франс Тимерманс, че Европейската комисия трябва да се придържа към своя график за важните части от Зеления пакт.

По време на виртуалната среща евродепутатите подчертаха необходимостта да не отстъпват по отношение на климатичните промени. Тимерманс описа водещата инициатива като “спасителна линия” за излизане от кризата COVID-19, призовавайки за общоевропейски отговори. Той настоя, че графикът за Закона за климата е непроменен, с ревизирано предложение по целите за намаление на вредните емисии до 2030 г., предвидено за септември.

Представянето на стратегията „От фермата до трапезата“ и Стратегията относно биоразнообразието на ЕС до 2030 г. са забавени с „няколко седмици, но не и месеци“, подчерта Тимерманс. И двете първоначално трябваше да бъдат представени на 25 март, но бяха отложени до 29 април, като според вътрешни източници, последната дата за публикуване ще е през май 2020 г., предава Министерство на земеделието, храните и горите.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements