ЕК разреши употребата на глифозат до края на 2017 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Европейската комисия удължи разрешението за използване на глифозат, съобщават от пресцентъра на институцията. Това става в последния момент, само ден преди да изтече лицензът за употреба на веществото.

Европейската комисия предостави възможност на държавите членки на ЕС да вземат крайното решение „за“ или „против“ подновяване на употребата на глифозат на европейския пазар, но постоянните им представители в Постоянния комитет на Европейската комисия и в Апелативния комитет не успяха да поемат отговорност и да вземат категорично решение.

В резултат на това, имайки предвид щателното и строго научно изследване на Европейската агенция за безопасност на храните, както и тези на националните агенции по безопасност на храните, днес Европейската комисия удължи срока за употреба на глифозат най-късно до края на 2017 г. До тогава се очаква Агенцията по химичните вещества, която е компетентен орган за оценка на досиетата за класификация на химически субстанции, да представи допълнително становище за качествата на активното вещество глифозат. Нейната гледна точка ще има силна тежест в процеса по решаване на бъдещето на глифозат в ЕС.

Европейската комисия препоръча на държавите членки да ограничат употребата на глифозат в ЕС, например като забранят използването на полиетоксилатен талоамин в продукти базирани на глифозат, както и да въведат ограничение за използване на глифозат преди прибирането на реколтата, и да намалят употребата му на публични места като паркове и детски площадки.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА