Производството на зехтин от 2019/2020 г. в ЕС достигна близо 2 милиона тона, регистрирайки 15% намаление в сравнение с миналата година. Поради значителните запаси, общата наличност остава все още висока. След прилагането на мерките за задържане, продажбите на дребно със зехтин се увеличиха, особено в страните от ЕС. Това, заедно с ниските цени, би трябвало да доведе до възстановяване на потреблението в страните от ЕС.
Общото потребление на вино в ЕС е силно повлияно от мерките, предприети за борба с пандемията. Въпреки че продажбите на дребно се увеличават, потреблението в ресторанти и барове спря. Тази промяна се отразява негативно най-вече на пенливите и високостойностни вина. Очаква се консумацията на вино в ЕС да падне до 108 милиона хектолитра, 8% под средната стойност за последните 5 години. Износът на вино от ЕС също е засегнат, като се очаква да спадне с 14% през 2019/2020 г.
Що се отнася до сектора на плодовете и зеленчуците, търсенето на пресни ябълки в ЕС се очаква да бъде над средното, благодарение на увеличеното вътрешно потребление. Очаква се обаче производството на ябълки в ЕС през 2019/2020 г. да спадне до 10,8 милиона тона. Въздействието на кризата върху портокалите ще бъде ограничено, тъй като сезонът на прибиране на реколтата приключва, като производството е 6,2 милиона тона за 2019/2020 г. Търсенето на пресни портокали и портокалов сок напоследък се увеличава.