ЕК прие „Нова сделка за опрашителите“

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Европейската Комисия представи „Нова сделка за опрашителите“, за да се справи с обезпокоителния спад на дивите опрашващи насекоми в Европа

Обновената инициатива определя действията, които трябва да бъдат предприети от ЕС и държавите-членки, за да се обърне тренда на намаляване на опрашителите до 2030 г., тъй като днес всеки трети вид пчели, пеперуди и летателни мухи изчезва в ЕС. Новата сделка допълва предложението на Комисията за Закон за възстановяване на природата от 2022 г. и е ключова част от Стратегията за биологично разнообразие до 2030 г., Стратегията „от фермата до вилицата“ и Европейската зелена сделка, става ясно от съобщение на сайта на ЕК.

Опрашителите са неразделна част от здравите екосистеми

Без тях много растителни видове ще намалеят и в крайна сметка ще изчезнат заедно с организмите, които зависят от тях, което би имало сериозни екологични, социални и икономически последици. Тъй като около 80% от културите и дивите цъфтящи растения зависят от опрашването от животни, загубата на опрашители е една от най-големите заплахи за природата, благосъстоянието на хората и продоволствената сигурност в ЕС, тъй като компрометира устойчивото дългосрочно селскостопанско производство. Днешният геополитически контекст допълнително засили необходимостта да направим нашата хранителна система по-устойчива, включително чрез защита и възстановяване на опрашващите насекоми.

пчелари, пчели, Agrozona.bgОбръщане на негативния тренд на спад при опрашителите

Ревизираната инициатива на ЕС за опрашителите определя цели до 2030 г. и действия по три приоритета. Основният приоритет е подобряване на опазването им и справяне с причините за тяхното намаляване. На първо място Комисията ще насочи усилия към по-добро опазване на видове и местообитания като ще финализира плановете за опазване на застрашени видове опрашители.

Възстановяване на местообитанията в селскостопанските ландшафти също е част от мерките, които ЕК ще предприеме – по-специално чрез повече подкрепа за щадящо опрашителите земеделие в рамките на Общата селскостопанска политика.

Намаляване на въздействието на употребата на пестициди върху опрашителите е друга цел на Комисията. Планират се законови изисквания за прилагане на интегрирано управление на вредителите или допълнителни методи за изпитване за определяне на токсичността на пестицидите за опрашителите, включително сублетални и хронични ефекти. Тъй като прекомерната употреба на пестициди е ключов двигател на загубата на опрашители, намаляването на риска и употребата на пестициди съгласно предложението на Комисията за устойчива употреба на пестициди ще бъде от решаващо значение.

Подобряване на местообитанията на опрашителите в градските райони, справяне с въздействието върху тях, причинено от изменението на климата, инвазивните чужди видове и други заплахи като биоциди или светлинно замърсяване също са част от действията, които Комисията възнамерява да предприеме до 2030 г.

Разработване на национални стратегии за опрашителите

Друг приоритет е мобилизирането на обществото и насърчаването на стратегическото планиране и сътрудничество. Комисията ще подкрепи държавите-членки да разработят национални стратегии за опрашителите.

Още по темата може да прочетете във февруарския брой на списание A ZONA.


Четете още:

В новата ОСП пчеларите могат да получат подпомагане за услугата опрашване

4 от 5 култури в ЕС разчитат на насекоми за опрашването

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА