ЕК: Пазарите остават стабилни въпреки по-свитото търсене на продукти

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

От Комисията прогнозират устойчива реализация на домати, захар и плодове макар и при по-високи цени

Въпреки спада на производството и вноса на вино в ЕС през 2021/22 г., потреблението се очаква да се увеличи с 5% до 23 л на глава от населението поради по-ниския износ и намаленото използване за винифициране за „други цели” (дестилация, оцет, бренди), се посочва в преглед на пазарната ситуация след нахлуването на Русия в Украйна, който ще бъде обсъден по време на Съвет по земеделие и рибарство, който ще се проведе на 26 септември т. г. Когато купуват, потребителите все повече обръщат внимание на произхода на виното, следван от вкуса и марката, посочват експертите.

През 2022 г. потреблението на пресни праскови и нектарини в ЕС на глава от населението ще се увеличи до 6,1 кг (все още под дългосрочната средна стойност) въпреки по-ниската покупателна способност. Това може да е в резултат от увеличеното производство, хубавото време и възстановяването на туризма, сочат анализите.

След много добрия сезон 2021 г., който бе белязан с високо производство, добро потребление, страхотно качество и ниски запаси, производството на домати в ЕС през 2022 г. се очаква да намалее с 9% до 16,5 милиона тона. Прогнозата е за 14% спад на производството за преработка и свежо производство, а в сферата на свежата консумация намалението е с прогноза от 3% на годишна база. По-ниското производство се дължи на сушата, очаква се и по-свито търсене, преминаване към алтернативни, по-рентабилни култури и по-малко засаждане в оранжерии поради много високи разходи за енергия.

В доклада се посочва още, че се очаква маркетинговият сезон на захар в ЕС 2022/23 г. да започне с начални запаси от 1,9 милиона тона (+58% над миналия сезон). Производството се прогнозира да е на нива от 15,8 милиона тона, докато потреблението се очаква да остане стабилно.

От ЕК прогнозират производството на зехтин през 2022/23 г да е под средното за ЕС, се посочва още в доклада. Прогнозите сочат, че и цените на маслиновото масло ще бъдат над средните за ЕС, което е подкрепено от високи входни и транспортни разходи и високи цени на други масла и мазнини. Предварителните данни за износът на ЕС е за спад в сравнение с рекордното ниво миналата година, докато в Общността се наблюдава известно възстановяване на потреблението. От ЕК прогнозират крайните запаси от зехтин да са по-ниски от очакваното за следващия сезон.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА