ЕК одобри Стратегическия план на България

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Фермерите обаче са недоволни от записаното в него и излизат след седмица на протест

Европейската комисия съобщи днес, че е одобрила стратегическите планове за Обща селскостопанска политика (ОСП) на България и Румъния. Двата плана, одобрени днес, представляват общ бюджет на ЕС от 20,5 милиарда евро, от които 5,6 милиарда евро за България и 14,9 милиарда евро за Румъния. От общия бюджет на ЕС на тези две страни повече от 5,6 милиарда евро ще бъдат предназначени за цели и екосхеми в областта на околната среда и климата и 436 милиона евро за млади фермери, предаде БТА.

На база на Плана малките и средни стопанства ще получат преразпределително плащане, а за по-големите стопанства ще се прилага таван от 100 000 евро.

Над 600 милиона евро ще бъдат отделени за подкрепа на секторите на месото, млечните продукти и плодовете и зеленчуците, които изпитват затруднения.

По отношение на екологичните действия в Плана е заложено над 80 процента от обработваемата земя за  минимално почвено покритие в чувствителни периоди, за да се подобри качеството на почвата.

Планът на България предвижда и конкретни инвестиции за увеличаване на площите с биологично земеделие. Финансирането за развитие на селските райони ще помогне за справяне с предизвикателствата на обезлюдяването, бедността и застаряващото население. Планът ще подпомогне създаването на 9413 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони. Те включват изграждане или реконструкция на водоснабдителни системи или реконструкция на местни пътища, училища и детски градини. Повече от 5200 млади фермери също ще получат специална подкрепа за установяване.

Повече информация за всеки план, както и разбивката на техния бюджет на ОСП е достъпна на сайта на ЕК. Планът на България може да бъде видян също на сайта на Министерство на земеделието.

Днес фермери обявиха, че след седмица, на 14 декември, ще излязат на протест в столицата срещу така предложения Стратегически план за земеделието с настояване да има корекции и по двата стълба на селскостопанската политика.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА