ЕК одобри схема за държавна помощ за международни изложения на етеричномаслени култури

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Европейската комисия одобри схема на държавна помощ „Помощ за участие в международни изложения в гр. Монпелие, Франция и Осми международен конгрес гр. Доха, Катар”. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните. От българска страна на международните изложения ще бъдат изложени следните етеричномаслени и  лекарствени култури:

1. Цветове и разсад от: роза (сорт Дамацена и Алба), лавандула, мента и здравец;

2. Етерични подправки: лимонена и обикновена мащерка, риган, салвия, целина, див чесън и див лук;

3. Билки: културна шипка, лайка, жълт и червен кантарион, дилянка, аптечна ружа, коприва.

На събитията ще бъдат направени презентации на характеристиките на отделните култури и тяхната употреба. Участието в изложенията цели представяне на постиженията ни при производство на етеричномаслени и лекарствени култури, усвояване на чуждия опит за по-доброто финансиране на проекти, обмяна на опит и осъществяване на контакти.

Бенефициенти на помощта са малки и средни предприятия в растениевъдния сектор (земеделски производители, регистрирани по реда на Наредба №3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители), които отглеждат етеричномаслени и лекарствени култури. Помощта се предоставя посредством субсидирани услуги от Национален клонов съюз на производителите на етеричномаслени, маслени и енергийни култури  и не може да включва директни плащания на парични суми към земеделските производители. Схемата предвижда финансиране до 80% от разходите за участие във всяко изложение. Помощта може да се прилага до 31.12.2013 г.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА