ЕК одобри помощ от € 75 млн. за стопаните, засегнати от суша в Румъния

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

За да се ползват от помощта, земеделските производители трябва да са загубили над 30% от реколтата си в резултат на сушата

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, румънска схема за компенсиране на земеделските производители за щети, понесени поради тежката суша през 2021 и 2022 г.

Мярката с бюджет от около 75 милиона евро (приблизително 365,6 милиона леи) е отворена за земеделски производители на пшеница, ръж, тритикале, ечемик, овес и рапица, пряко засегнати от тежката суша. За да се ползват от помощта, земеделските производители трябва да са загубили над 30% от реколтата си в резултат на сушата, предаде ag-press.

Помощта ще бъде предоставена под формата на директни безвъзмездни средства

Съгласно схемата помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства, пропорционални на понесените щети, въз основа на доклади за щети по реколтата.

В случай на пълна загуба на техните реколти, бенефициентите имат право на сума на помощ от приблизително €305/ha (1500 RON/ha), която не надвишава 40% от допустимите разходи. Схемата ще действа до 31 декември 2022 г.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА