Жълтият червей е първото насекомо, което Европейската комисия оторизира като „нова храна“, годна за консумация в ЕС. Това отваря пътя за търговия на ларвите в Европа. Агенцията за безопасността на храните EFSA публикува становище, според което ларвите на изсушените жълти брашнени червеи са безопасна храна за хората и животните. Впоследствие държавите членки на ЕС единодушно одобриха предложението на Европейската комисия, според което, жълтият брашнен червей става първото насекомо, което официално е допуснато до трапезата на европейците.
Ларвите на брашнения червей ще се предлагат на европейския пазар цели или под формата на брашно. Те съдържат голямо количество белтъчини, а дейностите свързани с отглеждането им не замърсяват природата и околната среда. Преработката в хранителната промишленост също се оценява като възможност за екологично и най-вече устойчиво развитие в бранша. В ЕС само една френска фирма е подала заявление за сертифициране на хранителни продукти от брашнест червей. Така компанията си гарантира правата за продажбата на жълт брашнен червей за срок от 5 години, след което други конкуренти също ще могат да се включат в този сегмент.
Въпреки че насекомите се предлагат като питателна храна в много части на света, учените предупреждават, че тази нова храна може да причини алергии при някои хора.