ЕК допуска брашнения червей до трапезата ни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Жълтият червей е първото насекомо, което Европейската комисия оторизира като „нова храна“, годна за консумация в ЕС. Това отваря пътя за търговия на ларвите в Европа. Агенцията за безопасността на храните EFSA публикува становище, според което ларвите на изсушените жълти брашнени червеи са безопасна храна за хората и животните. Впоследствие държавите членки на ЕС единодушно одобриха предложението на Европейската комисия, според което, жълтият брашнен червей става първото насекомо, което официално е допуснато до трапезата на европейците.

Ларвите на брашнения червей ще се предлагат на европейския пазар цели или под формата на брашно. Те съдържат голямо количество белтъчини, а дейностите свързани с отглеждането им не замърсяват природата и околната среда. Преработката в хранителната промишленост също се оценява като възможност за екологично и най-вече устойчиво развитие в бранша. В ЕС само една френска фирма е подала заявление за сертифициране на хранителни продукти от брашнест червей. Така компанията си гарантира правата за продажбата на жълт брашнен червей за срок от 5 години, след което други конкуренти също ще могат да се включат в този сегмент.

Въпреки че насекомите се предлагат като питателна храна в много части на света, учените предупреждават, че тази нова храна може да причини алергии при някои хора.

ЕТИКЕТИ: , ,
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements