ЕК одобри 39 нови вещества за употреба в производството на органична продукция

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Европейската комисия публикува актуализиран списък с 39 нови вещества, които може да бъдат използвани в растително-защитни мероприятия от производителите на органична продукция в Европейския съюз.

Списъкът е резултат от работата на експертна група по органично земеделие, която работи в съответствие с европейското законодателство и бе създадена от Европейската комисия, съобщават от институцията. Част от задачите на експертите бе да опростят правилата за одобрение на употребата на вещества за органично земеделие така, че да се осигури по-ефикасен и прозрачен процес в бъдеще.

Новите продукти са одобрени за употреба за различни случаи и дават възможност дори обикновени продукти като оцет да бъдат използвани за производство на земеделски продукти. Могат да се използват например селезинирани дрожди, дървесни пелети и гума джелан. Освен това новите правила дават възможност да бъдат опростен правилата при производството на органични аквакултури (например производството на водораслото спирулина) и органично вино (използвано в някои енологични практики).

Еврокомисарят по земеделие Фил Хоугън коментира: „При бързото разрастване и динамичните промени в сектора на органичното производство на плодове и зеленчуци, много е важно правилата за органичното земеделие да останат актуални. Новите правила, които публикувахме днес и които актуализират списъка с вещества, които могат да бъдат използвани в органичното производство, би трябвало да дадат тласък на развитието на сектора. Още повече, одобрението на много от тези вещества отне около 2 години, затова ние сме оптимисти, че опростяването на правилата ще стимулира промяна в бъдеще в посока към използване на иновативни техники на производство в съответствие с принципите на органичното земеделие. Оставам ангажиран с бъдещите преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент така, че правилата наистина да бъдат обновени.“

Колко голям е секторът на органичното производство в ЕС

Органичното производство на плодове и зеленчуци в ЕС се развива динамично, като през последните 10 години всяка година се е разраствал със средно 400 000 ха. Това е следствие от нарастващото търсене на продукти, произведени според принципите на органичното земеделие. Към 2014 г. около 5.9% от земеделието в ЕС е сертифицирано като органично. Увеличава се и стойността на тази продукция – с 5%-10% на година през последното десетилетие и през 2014 г. възлиза на 24 млрд. евро.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements