EFSA: Остатъците от ветеринарни лекарства в храните трайно намаляват

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Докладът на агенцията анализира остатъците от различни групи вещества, хормони, антибактериални средства и други забранени субстанции

Остатъците от ветеринарни лекарства и други вещества, открити в животни и храни от животински произход, продължават да намаляват в Европейския съюз и нивата на съответствие се покачват, показват последните данни годишния доклад на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA).

Годишният доклад на EFSA за 2021 г. включва данни, докладвани от държавите членки, Исландия и Норвегия. Броят на изследваните проби леко се увеличава спрямо 2020 г.

През 2021 г. процентът на несъответстващите проби е 0,17%, което е най-ниската стойност, регистрирана през последните 12 години, когато несъответствието варира от 0,19% до 0,37%. Цифрата за 2020 г. е 0,19%.

Общото ниво на несъответствие в целевите проби (т.е. тези, взети за откриване на незаконни употреби или проверка на неспазването на максимално допустимите нива) също намаля до 0,24%, в сравнение с 0,27%-0,35% през предходните четири години.

Докладът обхваща различни групи вещества, включително хормони, антибактериални средства, замърсители на околната среда, забранени вещества и други ветеринарни лекарства.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА