ЕFSA изследва как пестицидите влияят върху нервите и щитовидната жлеза

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Европейският орган за безопасност на храните до края на годината ще завърши оценката на риска, на който са изложени потребителите заради употребата на пестициди. Изследването разглежда общите ефекти от пестицидните остатъци в храната върху нервната система и щитовидната жлеза.

Изследванията се правят благодарение на софтуерна програма, разработена от Холандския национален институт за обществено здраве и околна среда.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че 72,6% от френските неорганични плодове съдържат остатъци от пестициди. От 2012 г. до 2016 г. 72,6% от небиологичните плодове и 41,1% от небиологичните зеленчуци са били замърсени с пестициди.

Най-често остатъци от пестициди са откривани в гроздето (89% от пробите съдържат непозволени вещества), клементините и мандарините (88.4%) и черешите (87.7%). Освен това, 6.6% от черешовите проби и 4.8% от пробите от мангото надвишават максималното ниво на остатъчни вещества.

Вижте още:

По-строги правила ще гарантират, че купуваме само качествени биохрани

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА