Джодженът е любима подправка на хиляди българи, братовчед на ментата, той не само дама приятен аромат на бобената чорба и дроб сармата, но и е изключително полезен за стомашни болежки.
По влажните и сенчести места на страната ни джодженът се среща в диво състояние а, като зеленчук – почти във всяка градина или двор. Той е многогодишното растение. Предпочита не много тежки, но плодородни и умерено влажни почви на места леко засенчени. Размножава се с части от коренищата, които се засаждат наесен или рано през пролетта на разстояние 30х20 см. Може да се отглежда и със семена, с предварително отгледан разсад, както чубрицата. Джодженът може да се настани без проблеми и в градинката пред блока и в сандъче на балкона.
Юзумът, както е известно още името на подправката в някои части на страната има нужда от редовно окопаване и отстраняване на плевелите. За по-високи и качествени добиви, се внасят органични и минерални торове – на 10 кв. м 200 г амониева селитра, 300 г суперфосфат и 150-200 г калиев сулфат, внесени на два пъти – през пролетта и след първото изрязване на листата. Наесен мястото се наторява с 200-300 кг добре разложен оборски тор.
Реколтата се прибира на два пъти – първото изрязване на стъблата – преди прецъфтяването и второто наесен преди падането на сланите. Стъблата се навързват на снопчета, сушат се на сянка и на проветриво място.
Джодженът се използва като подправка заради съдържанието на етерично масло, то възбужда секреторната функция на стомаха, червата и жлъчката, с което стимулира апетита. Има също болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично действие.