Джодженът се засажда през есента на леко засенчено място

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути
ягоди листа
Четете още: Есенни грижи за ягодите

Джодженът е любима подправка на хиляди българи, братовчед на ментата, той не само дама приятен аромат на бобената чорба и дроб сармата, но и е изключително полезен за стомашни болежки.

По влажните и сенчести места на страната ни джодженът се среща в диво състояние а, като зеленчук  – почти във всяка градина или двор. Той е многогодишното растение. Предпочита не много тежки, но плодородни и умерено влажни почви на места леко засенчени. Размножава се с части от коренищата, които се засаждат наесен или рано през пролетта на разстояние 30х20 см. Може да се отглежда и със семена, с предварително отгледан разсад, както чубрицата. Джодженът може да се настани без проблеми и в градинката пред блока и в сандъче на балкона.

Юзумът, както е известно още името на подправката в някои части на страната има нужда от редовно окопаване и отстраняване на плевелите. За по-високи и качествени добиви, се внасят органични и минерални торове – на 10 кв. м 200 г амониева селитра, 300 г суперфосфат и 150-200 г калиев сулфат, внесени на два пъти – през пролетта и след първото изрязване на листата. Наесен мястото се наторява с 200-300 кг добре разложен оборски тор.

Реколтата се прибира на два пъти – първото изрязване на стъблата – преди прецъфтяването и второто наесен преди падането на сланите. Стъблата се навързват на снопчета, сушат се на сянка и на проветриво място.

Джодженът се използва като подправка заради съдържанието на етерично масло, то възбужда секреторната функция на стомаха, червата и жлъчката, с което стимулира апетита. Има също болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично действие.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА