Европейският съюз е най-големият производители на пшеница в света. Като износ обаче, Стария континент се нарежда на четвърто място. Това заяви по време на Зърнена академия Джей О’Нийл, високоуважаван експерт, ръководещ компанията O’Neil Commodity Consulting и старши аграрен икономист към Международната програма за зърно в Kansas State University. Втори по производство се явява Китай, трета е Индия, едва на четвърто място се нарежда Русия.
При износа обаче нещата изглеждат съвсем различно. Лидер в класацията е Русия, която ще запази позицията си и през новия сезон 2018/2019, изнасяйки 35 млн. тона. На второ място се нарежда САЩ с 27,9 млн. тона, а на трето – Канада с експорт от 24 млн. тона. Европа ще изнесе 23 млн. тона, а на пето място е Украйна с 16,5 млн. тона.
Според Джей О’Нийл Китай и Индия са големи производители, но те не изнасят зърното си, тъй като консумацията е почти изцяло за собствени нужди, каза О’Нийл.
Изяждаме повече от произведеното
Тази година света ще изяде повече пшеница, отколкото е произвел. Икономически трябва да се насърчи по-голямо производство на пшеница и царевица, категоричен бе експертът. Според него трябва да се насърчат и повече площи за двете култури.
В последните години пък се наблюдава тенденция, която може да се окаже нож с две остриета. От 6 години добивите на зърното се увеличават постоянно и последователно, което не е обичайно. В природата на максимум четири години се появява всеобхватно природно събитие, което да компрометира реколтата, каза Джей О’Нийл. “Ние буквално живеем назаем и това е притеснително, защото не знаем какво може да се случи”.