Двоен ръст на положителното салдо в аграрната търговия за година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Общата стойност на изнесените селскостопански стоки през 2021 г е с ръст от 25%

Двоен ръст при по-слабо увеличение на вноса – с 10,5%, в традиционно положителното салдо за България в аграрната търговия, достигайки близо 1,6 млрд. евро, отбелязват от Министерство на земеделието. Общата стойност на изнесените селскостопански стоки през 2021 г. е малко над 6 млрд. евро – с 25,8% повече спрямо 2020 г. Водещите групи продукти в структурата на аграрния експорт през 2021 г. са житните и маслодайните растения, следвани от мазнини от растителен или животински произход, остатъци от хранителната промишленост и приготвени храни за животни, хранителни продукти, приготвени на базата на житни растения, какаови продукти, безалкохолни напитки и др.

В България традиционно се произвеждат значително повече количества зърнени и маслодайни култури, отколкото са необходими за задоволяване на потребностите в страната. Това позволява ежегодно да се реализира голям износ.

През 2021 г. прибраната продукция от пшеница бележи ръст от 51% на годишна база, до  рекордните 7,1 млн. тона. Значително увеличение се наблюдава и при производството на рапица (+34%) и ечемик (+25%), а по-умерено – при това на царевица за зърно и слънчоглед (съответно с около 14% и 16%).

През последните години производството на плодове и зеленчуци в страната е относително стабилно, като колебанията в добитите количества зависят основно от климатичните условия.

Конкретно през 2021 г. са произведени 690,1 хил. Тона зеленчуци и 226,1 хил. тона плодове, което е съответно с 5,9% и 11,6% повече в сравнение с предходната година.

След наблюдаваното понижение през предходната година, през 2021 г. производството на свинско и агнешко месо в България се възстановява, като бележи ръст от респективно 25,4% и 22,4% на годишна база. Добивът на говеждо и пилешко месо също нараства в сравнение с 2020 г., макар и по-умерено – съответно с 9% и 3,4%. Известно намаление се отчита при производството на мляко (с 5,2%) и яйца (със 7,4%).

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА