COVID-19 застъпи АЧС, но влиянието на чумата преобладава, твърдят от Rabobank
На фона на кризата COVID-19 изглежда почти всички забравят, че световната месна промишленост трябва да изплува отново от друга криза, която променя глобалния търговски пейзаж, коментират от Euromeatnews.
Продължаващата криза с АЧС в Азия далеч не е приключила и очакваните щети през тази година ще бъдат далеч по-лоши от тези, на които бяхме свидетели през 2019 г., предупреждава нов доклад на Rabobank.
„Възстановяването на стадото е в ход и протича по-бързо от очакваното, но се очаква по-нататъшен значителен спад в производството на свинско месо. Ситуацията с АЧС се стабилизира във Виетнам, но се очакват още намаления на производството през 2020 г. Междувременно в Филипините, болестта продължава да се разпространява. Китай и Югоизточна Азия ще продължат да увеличават вноса на свинско месо с очакването, че вносът на свинско месо в Китай ще достигне рекордни нива “, се казва още в доклада.
20% загуба на световния запас от свине
Прогнозите за загубите на китайско стадо от свине през 2019 г. варират от 35% до 40%, което е много близо до 20% от световния запас от свине. Освен това болестта се среща не само в Азия, но и в Европа, където огнища се отчитат постоянно в Украйна, България, Румъния или Полша.
В съчетание с усложненията, добавени от кризата COVID-19 в преработвателните предприятия от Германия, Испания, Италия, САЩ, Канада и Бразилия, вирусът АЧС представлява една от най-големите заплахи за стабилността на глобалния хранителен пазар.
COVID-19 също ще повлияе на консумацията на свинско месо поради затварянето на хранителните услуги, а високите цени се появяват в светлината на новите мерки за сигурност, наложени на преработвателите.
Очакваше се анализаторите да увеличат производството на свинско месо в Северна Америка, Бразилия и няколко части на Европа, но въздействието на COVID-19 заличи повечето от тези прогнози.
“Основните несигурности, които виждаме на световните пазари на свинско месо, свързани с чумата по свинете и повлияни от Covid-19, са: загубата на производство, свързана със затварянето на преработвателните предприятия и забавянето на операциите, възможността продължаващото геополитическо напрежение между САЩ и Китай да повлияе търговия със свинско месо и риск от избухване на АЧС в голяма страна производител в Европа, като Германия, “коментира Джъстин Шерард, стратег на RaboResearch за животински протеин.