Дунавските овощари се обединяват в организация на производителите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Сдружаването на стопаните ще доведе до по-качествен продукт, достъп до по-големи пазари и финансов ресурс

Съюзът на Дунавските овощари обяви среща за създаване на организация на производителите на плодове в региона. Събитието ще се състои на 16 декември 2022 г, съобщават от организацията. Създаването на подобни организации и групи на производителите на земеделски продукти е едно от основните направления, както на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, така и на политиката на Министерството на земеделието и храните, казват от сдружението, а ползите, несъмнено, са много.

Сред ползите за подобни организации на производителите са възможностите за планиране на производството, по-добрите начини за реализация на произведеното на по-добри цени, заемане на по-силни позиции на пазара по отношение на купувачите (особено когато са супермаркети). Сдружаването на производителите води и до намаляване на общите производствени разходи, прилагане на земеделски практики, опазващи околната среда, както и оказване на техническа помощ на членове, като ги снабдяват с техника за обработка, за опаковане, за сортиране на продукцията и със съответната измервателна система.

На пазара подобни организации на производителите успяват да предложат доставка на по-големи количества продукция, постоянност в предлагането и ритмичност на  доставките, разнообразен асортимент, както и гарантирано качество с осигурен контрол, подобряване на опаковката и маркирането на продуктите.

Организациите на производителите получават и по-справедливото разпределение на добавената стойност по веригата на доставка на храни, а прякото им участие във веригата на доставка на храни, включително чрез съвместна продажба на продуктите, произведени от техните членове, води до увеличаване на частта от добавената стойност, която остава за земеделските производители.

Организациите на производителите имат по-широко възможности за осигуряване на финансов ресурс по по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), което да подобри тяхното финансово състояние и да повиши производствения им капацитет, както и чрез предоставяне но колективни гаранции пред финансовите институции за всеки от членовете на организацията.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА