Почистено, просушено и сортирано, салатното цвекло е готово за продължително съхранение. Какъв начин на изберете, в какъв амбалаж, какъв режим ще му осигурите – всичко зависи от вашите условия. Ще ви дадем няколко изпитани съвета:
– Най-добрите условия за съхранение на цвеклото са в мазето – на тъмно, при температура от 0 до 2 градуса, влажност на въздуха 90-92%, с естествена циркулация на въздуха, без възможност за измръзване;
– Цвеклото се съхранява добре с картофи. В този случай кореноплодите се поставят върху картофите на един слой. Клубените отдолу отдават излишната си влага на цвеклото, което се нуждае много от нея;
– Отличен начин на съхраняване е в пясък. Но той трябва да е обеззаразен на слънце или във фурната. При поставянето на цвеклото в сандъчетата, пясъкът се насипва така, че плодовете да не докосват, а отгоре слоят не трябва да е по-малък от 2 см;
– Успешно ще е съхранението на цвеклото и в торф или дървени стърготини;
– В полиетиленови пакети трябва да насипете по 35-40 кг цвекло. Не връзвайте чувалите, за да има свободен достъп на въздух;
– Дребните кореноплоди е добре да се съхраняват отделно от едрите.