Дребното цвекло не стои при едрото

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Почистено, просушено и сортирано, салатното цвекло е готово за продължително съхранение. Какъв начин на изберете, в какъв амбалаж, какъв режим ще му осигурите – всичко зависи от вашите условия. Ще ви дадем няколко изпитани съвета:

– Най-добрите условия за съхранение на цвеклото са в мазето – на тъмно, при температура от 0 до 2 градуса, влажност на въздуха 90-92%, с естествена циркулация на въздуха, без възможност за измръзване;

– Цвеклото се съхранява добре с картофи. В този случай кореноплодите се поставят върху картофите на един слой. Клубените отдолу отдават излишната си влага на цвеклото, което се нуждае много от нея;

– Отличен начин на съхраняване е в пясък. Но той трябва да е обеззаразен на слънце или във фурната. При поставянето на цвеклото в сандъчетата, пясъкът се насипва така, че плодовете да не докосват, а отгоре слоят не трябва да е по-малък от 2 см;

– Успешно ще е съхранението на цвеклото и в торф или дървени стърготини;

– В полиетиленови пакети трябва да насипете по 35-40 кг цвекло. Не връзвайте чувалите, за да има свободен достъп на въздух;

– Дребните кореноплоди е добре да се съхраняват отделно от едрите.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА