Съществуващите в момента допустими нива на нитрити и нитрати, които умишлено се добавят към месото и другите храни, осигуряват достатъчна защита за потребителите. Това заключи Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) след преоценката на тяхната безопасност. Натриевите и калиевите соли на нитритите и нитратите (E 249-252) се разрешават като добавки в храните в ЕС. Те се използват в месото, рибата и сиренето, за да възпрепятстват микробния растеж, по-специално да предпазват от ботулизъм, както и да запазят червеното месо и да подобрят вкуса му. Нитратите също се срещат естествено във високи концентрации в някои зеленчуци и могат да влязат в хранителната верига като замърсител на околната среда.
“Преразгледахме безопасността на нитритите и нитратите, добавени към храната, като част от Програмата на EFSA за повторна оценка на всички добавки в храните, разрешени в ЕС преди 2009 г. Въз основа на наличните доказателства заключихме, че не е необходимо да се променят предварително определени безопасни нива за някое от двете вещества. “, казва проф-Магед Юнес, член на панела на EFSA за хранителни добавки и председател на работната група, натоварена с преоценката.
В момента допустимият дневен прием (ADI) за нитрати е 3,7 милиграма на килограм телесно тегло на ден (mg / kg телесно тегло / ден). Безопасното ниво на нитритите бе възстановено при 0.07 mg / kg тегл. / дневно, близо до малко по-консервативния съществуващ ДДД от 0.06 mg / kg телесно тегло / ден.