„Консервите на доматена основа, които могат да бъдат включени в ежедневното изхранване на човека – лютеница, консервирани грах, зелен фасул, гювечите, зеленчуците в замразено и в стерилизирано състояние, са най-търсените на пазара”, научи „Агрозона” от инж. Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ). „В началото имаше много сериозно търсене и презапасяване. Естествено, търсеха се трайните храни, храни, които могат да се включат в изхранването на семейството. По-малък ръст се наблюдаваше в по-елитните стоки – сладка, мармалади, плодови сокове”, каза още Божинова. Според изпълнителният директор на СППЗ един сериозен канал за дистрибуция на консервите в момента е почти нулев или дори с отрицателен знак – това са хорека каналите, училищно-детското изхранване, заведения за бързо хранене и ресторанти. „Някои от нашите колеги коментират спадове до 30-40% от тяхната продукция”, допълни инж. Антоанета Божинова. „Сега вече се наблюдава успокояване донякъде на пазара, но отново по-сериозно, които се търгуват, са тези стоки, които могат да се включат в менюто на човека всеки ден.
Изпълнителният директор на СППЗ увери, че има достатъчно консерви на склад, с които може да се обезпечи изхранването на населението. „Не трябва да забравяме, че нашата промишленост произвежда повече, отколкото се потребява на българския пазар, защото ние изнасяме. При необходимост ние ще спрем износа и няма да оставим българския народ без храна”, допълни тя.