Добивът на мляко в ЕС ще нарасне с 1,4% през 2020 г., благодарение на увеличението на добивите от мляко, благоприятните пасищни условия, които имаше до юли и достъпните фуражи. Млечното стадо се очаква да намалее, главно поради увеличение в броя на закланите животни през втората половина на годината. През 2021 г. производството на мляко в ЕС може да нарасне с 0,8% заради ръст в добива, от една страна и поради продължаващо намаляване на млечното стадо, от друга страна. След избухването на Covid-19 се очаква директните продажби да продължат да нарастват при по-голямо търсене на местни храни и къси вериги на доставки.
Конкурентоспособните цени на ЕС за нискомаслено мляко на прах, пълномаслено мляко на прах и масло продължават да подпомагат износа от ЕС. Износът на тези три млечни продукта нараства през 2020 г., достигайки особено високи нива за нискомаслено мляко на прах (850 000 тона) и маслото (320 000 тона), което подпомага растежа на производството.
Потреблението на сирене в ЕС продължава да бъде повлияно отрицателно от затварянето на заведенията за хранене, което може да доведе до лек спад от 0,2% през 2020 г. Все пак се очаква износът на ЕС да нарасне с 5% при положително глобално търсене, което води до увеличение на производството с 0,7 %. Подобрението на достъпността на обслужването свързано с доставки на храни и търговията на дребно се очаква да помогнат на потреблението да нарасне с 0,5% през 2021 г. Това увеличение, съчетано с увеличаване на износа от ЕС, трябва да доведе до 0,5% ръст на производството.