До края на февруари зимните житни култури трябва да се обследват за два вредителя

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми. В края на второто десетдневие прогнозираните стойности на средноденонощните температури в полските райони ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетацията при есенните посеви, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В южните райони ще се създават условия за активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури, но промяна във фенологичното им състояние не се очаква. Посевите с пшеница са във фаза трети лист и братене, допълва още метеорологът.

До края на февруари зимните житни култури трябва да се обследват за вредителите: обикновена полевка (ПИВ – 1активна колония на на дка), житен бегач (ПИВ – 5 броя ларви на кв.м) и при численост над прага на икономическа вредност (ПИВ) е необходима навременна растителна защита.

Вследствие високите за сезона температури, тази година много по-рано е регистрирана фаза масово набъбване на пъпките

Прогнозираното краткотрайно понижение на температурите през втората половина от периода временно ще ограничава развитието на овошките. При раноцъфтящите костилкови видове (бадем, кайсия, праскова, череша), вследствие високите за сезона температури, тази година много по-рано от обичайните срокове е регистрирана фаза  масово набъбване на пъпките.

Времето ще позволява подхранването на есенните посеви с азотни минерални торове

През следващия период съществени валежи не се очакват и състоянието на горните почвени слоеве ще позволява подхранването на есенните посеви с азотни минерални торове, провеждане на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури – фий, овес, грах, пролетен ечемик. Условията ще бъдат подходящи за извършване на резитби в лозовите и овощните масиви, а в началото и в края на периода – и на зимните растителнозащитни пръскания.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА