Българско телешко мраморно месо ще се появи в магазините до края на годината, научи Агрозона от фермери, ангажирани с отглеждането на елитни говеда от породата Ангус. Най-скъпите пържоли в света се получават само от няколко породи, част от които се отглеждат и у нас.
Предстои под марката Странджа Сакар на пазара да се появят около 20 продукта от телешко месо, съобщи Николай Димов, доайен в месодайното говедовъдство, който отглежда не само животни Абърдийн Ангус, но и от още няколко перспективни породи. Той отдавна полага специални грижи и вече има възможност да пусне на пазара и мраморно телешко месо. Коранаризата обаче си каза думата и в това направление и все още не е пусната в експлоатация кланица за говеда. Изграден по европейски проект, обектът, който се намира в село Стефан Караджово е предназначен за колене единствено на собствената стока. Животните ще се разфасоват по артикули. Идеята е основният вкус на месото да се усеща във всяка хапка.
“Интересът е много голям и не се притесняваме от реализацията, защото правим прекрасни продукти, само от телешко месо, а потребителите оценяват високо този факт”, каза още Димов. Продуктите ще се предлагат в София, Пловдив, Бургас, има голямо търсене и от заведения. Един от най-интересните артикули ще бъде Телешко странджански дядо, каза още фермерът.
Очаквайте в декемврийския брой на Агрозона повече информация за най-скъпите пържоли в света – Wagyu, произведени от телешко мраморно месо.