До 9 лв./кг достига изкупната цена на тютюна от Родопите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Изкупната кампания на тютюн реколта 2022 година е към края си. През януари и февруари се изкупува останалите неизкупени количества от тютюна. По данни на НАТ – 2010 от сортовата група „Басми“, която се отглежда главно в Източните Родопи,  от произведените 3450 тона до момента са изкупени над 3000 тона. Средната изкупна цена при нея е между 8,05-9,00 лв/кг.

„Нанесени на графика тези цифри изглеждат една права линия, което е един добър показател за сектор тютюн, защото се поддържат едни нива от предходни години. Повтарят се количествата произведени от 2021 година.България, ЕС, Agrozona.bg

Това е добра тенденция сравнение с предходните години, когато произведения тютюн намаляваше неколкократно всяка година с 5-10% на годишна база. Сега може да кажем, че тази тенденция бележи някакъв стабилитет по отношение на производства. Две поредни години имаме едни и същи площи, които се разсаждат с тютюн за 2021-2022 година“, каза Цветан Филев, “Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010” (НАТ-2010) и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн, ELTI пред БНР.

При дребнолистната сортова група ориенталски тютюн “Каба Кулак” средната изкупна цена е между 6,20-6,70 лв/кг.

В страната през 2022 година са произведени 515 тона “Бърлей”, 1195 тона “Виржиния”, 550 тона “Каба Кулак” и 3450 тона “Басми”. Общото производство на тютюнева суровина възлиза на 5710 тона. За сравнение през 2021 година общите обеми бяха 6935 тона, а през 2020 година – 7508 тона. През настоящата изкупна кампания реализираният тютюн се изплаща в определеният 30 дневен срок, съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. Очаква се изкупната кампания да приключи напълно през месец февруари 2023 година.

Чуйте още в прикачения звуков файл.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements