Във фермата на Стефан Йосифов качеството е безкомпромисно от обора до бучката сирене
Стефан Йосифов не е обичайният животновъд. Има няколко хотела в активите си, но с времето решил да замени туризма със земеделие. Изграждането на кравеферма и затваряне на цикъла на производство е последното му бизнес начинание, което захванал с амбицията всичко да бъде направено безупречно.
Купил земя, изградил кравефермата, до нея малка овцеферма, направили мандрата. Лесно е да се каже, но зад тези стъпки стои много труд и средства. Не случайно Йосифов притежава елитно стадо от крави Джерсей.
Породистите животни се отплащат
Наблюденията му предварително показали, че мнозина се отказват от животновъдство и установил за себе си, че е необходимо да имаш пари, за да се захванеш с този бизнес, не става само с емоция и силно желание. В кравефермата в момента има 150 крави Джерсей, от които 90 са внесени от Дания. Тези животни са дошли у нас бременни, а до два месеца стадото се увеличило с още 60 женски телета, които в момента дават първи приплод. Краварникът е на изключително високо технологично ниво, но повече от 150 животни Йосифов не може да отглежда на това място, тъй като собствената му земя не е достатъчна за фуражното обезпечаване на повече крави. Около 10 дка земя е необходима, за да се обезпечи фуражния баланс на едно животно. Освен това, той също се сблъсква със старата болка – недостига на работна ръка. „Дойде време да се търсят трактористи, късмет е да попаднеш на възрастен човек, който да не е пиян. Достатъчно е управляващите да дойдат до фермата и да разберат какви са болките на производителите“, обяснява опитния бизнесмен.
Повече мляко & повече масленост
Изборът на породата Джерсей той обяснява лаконично – Малко хора все още се насочват към тези животни, защото българинът гледа да напълни по-голяма кофа с мляко. Черношарените крави обаче рядко могат да стигнат 3 маслени единици, даже има случаи преработвателите не могат да направят кисело мляко, ако не сложат нещо допълнително.
До 7.8% масленост има млякото от кравичките Джерсей при Стефан Йосифов. Сред предимствата на породата е и факта, че животните могат да се заплождат дори на десетия месец. „В цял свят се купува мляко на масленост, а тук на количество“, коментира той. Изчисляването на маслена единица обаче при Джарсей сочи много висок.
Част от млякото от фермата все още се предава и на други производители, въпреки че има и собствена мандра. Около 1 т мляко всеки ден се събира от животните, като най-скъпото е по 75 ст. Купувачите с охота купуват продукцията на фермата в Манолово защото с нея оправят качеството на продукцията си .
„Най-хубавия продукт от това мляко е сиренето“, категоричен е Йосифов. Без грам добавки се произвежда готовата продукция, и той като много други българи иска да си припомни вкусът от сиренето на баба. Вече произвежда и кисело мляко. Предстои пускането и на прясното мляко, което само ще бъде пастьоризирано. От овцете, които са порода Лакон ще се прави също сирене и кашкавал. От хубавата суровина, винаги става хубав продукт, казва Стефан Йосифов и не се съмнява нито за миг в качествата на продуктите, които излизат от ферма Марково.