До 30% спад в добивите на ябълки, затишие на пазара на посадъчен материал

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Българите предпочитат сладко-киселите ябълки, коментира доц. Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие – Кюстендил

„През тази година добивите на ябълки са леко редуцирани, каквито бяха очакванията на сериозните производители. В сравнение с миналогодишните добиви през тази година реколтата е с 20-30% по-ниска”, коментира в предаването „Агрозона” по радио Фокус доц. Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие – Кюстендил. Според него пандемията от коронавирус се е отразила на всички производителите на селскостопанска продукция.

Специалистът обаче наблюдава тенденция на все по-широко търсене на родните плодове на пазара. „Хората се наситиха на вносните ябълкови плодове, които не знаем колко пъти са пръскани, с какво са торени, за да имат този бляскав вид. Потребителите започват да търсят вече българското, родното производство, тъй като нашата продукция е малко по-качествена, използвани са по-малко химически препарати при отглеждането на овощните насаждения”, допълни той.

Годишно у нас се произвеждат около 40 хил. тона годишно – тенденция за последните десетина години, която на фона на световното производство е саммо около 0,5% и е крайно недостатъчно, за да задоволи дори вътрешния пазар, допълни още доц. Сотиров. Българите предпочитат сладко-киселите ябълки, които имат баланс между захари и киселини.

Засега от Института по земеделие в Кюстендил отбелязват леко затишие в търсенето на посадъчен материал за създаването на големи насаждения. Според доц. Димитър Сотиров фиданки се купуват предимно от по-малки производители, които по-скоро сменят сортовия състав в градините си, отколкото да създават големи нови площи.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама