Българите предпочитат сладко-киселите ябълки, коментира доц. Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие – Кюстендил
„През тази година добивите на ябълки са леко редуцирани, каквито бяха очакванията на сериозните производители. В сравнение с миналогодишните добиви през тази година реколтата е с 20-30% по-ниска”, коментира в предаването „Агрозона” по радио Фокус доц. Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие – Кюстендил. Според него пандемията от коронавирус се е отразила на всички производителите на селскостопанска продукция.
Специалистът обаче наблюдава тенденция на все по-широко търсене на родните плодове на пазара. „Хората се наситиха на вносните ябълкови плодове, които не знаем колко пъти са пръскани, с какво са торени, за да имат този бляскав вид. Потребителите започват да търсят вече българското, родното производство, тъй като нашата продукция е малко по-качествена, използвани са по-малко химически препарати при отглеждането на овощните насаждения”, допълни той.
Годишно у нас се произвеждат около 40 хил. тона годишно – тенденция за последните десетина години, която на фона на световното производство е саммо около 0,5% и е крайно недостатъчно, за да задоволи дори вътрешния пазар, допълни още доц. Сотиров. Българите предпочитат сладко-киселите ябълки, които имат баланс между захари и киселини.
Засега от Института по земеделие в Кюстендил отбелязват леко затишие в търсенето на посадъчен материал за създаването на големи насаждения. Според доц. Димитър Сотиров фиданки се купуват предимно от по-малки производители, които по-скоро сменят сортовия състав в градините си, отколкото да създават големи нови площи.