През 2018 г. се очаква производството на домати да се понижи до 144,2 хил. тона, което е малко над нивото от 2016 г. Този спад се дължи на неблагоприятните климатични условия през годината. Производството ще се повиши по-чувствително при краставиците – до 57,8 хил. тона (+6%) и по-слабо при пипера – до 54,86 хил. т. (+1%). Това сочат данни на САРА. В средносрочен план се прогнозира най-съществен ръст при производството на домати – с 32% . Основания за прогнозата са благоприятната ценова конюнктура и очакванията за повече оранжерийно производство. Очакваното увеличение при производството на краставици е с 17%, а при пипера – с 4%.
Анализът на официалните данни, изнесени от МЗХГ сочи, че през 2017 г. 2,2% от обработваемата земя в страната са използвани за производство на зеленчуци. За сравнение през 2016 г. този процент е 1,7%. Изменението се дължи главно на увеличението в размера на откритите площи в стопанствата – от 59,3 хил. ха на 73,8 хил. ха (+24,5% на годишна база).
Площите, предназначени за оранжерийно производство възлизат на 966 ха, като се отчита слабо намаление (с 3,6%) спрямо регистрираните 1 002 ха през 2016 г. Доматите, пипера, краставици и корнишони заемат 43% от реколтираните площи на плодовите зеленчуци. Общата им площ през изминалата година достигна най- високото си равнище за последните пет години – 8,4 хил.ха. Очакванията са през настоящата година общите площи да се задържат около 8,35 хил. ха. Площта на полските домати се очаква да се запази около 4,36 хил. ха, при пипера е възможно леко увеличение до 3,4 хил. ха.
Ниски средни добиви
Основен проблем по отношение на конкурентоспособността при зеленчукопроизводството у нас е ниското равнище на средните добиви. Полученият среден добив от полски домати през 2017 г. Е 23,4 т/ха, което е с 11% под средното равнище за предходните три години – 26 т/ха. Очаква се нов спад през 2018 г. – до около 20,6 т/ха, което се обуславя от неблагоприятните условия на годината. По-ниски средни добиви са отчетени и при отглеждания на открито пипер – 16 т/ха през 2017 г. спрямо 19 т/ха през 2016. Повишение на средните добиви през изминалата година се наблюдава единствено при краставиците, които достигнаха 20,3 т/ха (+17% на годишна база).