До 10 % слиза допустимата масленост за биволското мляко

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Горната допустима стойност на маслеността за биволското мляко се променя от 12 % на 10 %, това е предвидено в новия проект на Наредба за специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни продукти и официалния им контрол. С проекта се очаква да се регламентира изпитването и контрола на хигиенния показател общ брой микроорганизми и наличието на инхибитори за овче, козе и биволско сурово мляко, както и контролът на общия брой микроорганизми, общия брой соматични клетки и инхибитори на суровото краве мляко. Проектът на наредба и мотивите към него са достъпни за обществено обсъждане ТУК.

След предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни от бранша, в проекта е заложено, че без промени остават стойностите на маслеността за овче и козе мляко, които се изследват за доказване валидността на пробите сурово мляко.

В допълнение се предвижда данни за физикохимичните показатели точка на замръзване и масленост да бъдат събирани и анализирани в процеса на действие на Наредбата за един по-достоверен и меродавен период от време, при извършване на самоконтрол на фермите за производство на сурово овче, козе и биволско мляко. По този начин същите ще послужат като референтни стойности за гарантиране валидността на пробите сурово мляко.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА