Горната допустима стойност на маслеността за биволското мляко се променя от 12 % на 10 %, това е предвидено в новия проект на Наредба за специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни продукти и официалния им контрол. С проекта се очаква да се регламентира изпитването и контрола на хигиенния показател общ брой микроорганизми и наличието на инхибитори за овче, козе и биволско сурово мляко, както и контролът на общия брой микроорганизми, общия брой соматични клетки и инхибитори на суровото краве мляко. Проектът на наредба и мотивите към него са достъпни за обществено обсъждане ТУК.
След предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни от бранша, в проекта е заложено, че без промени остават стойностите на маслеността за овче и козе мляко, които се изследват за доказване валидността на пробите сурово мляко.
В допълнение се предвижда данни за физикохимичните показатели точка на замръзване и масленост да бъдат събирани и анализирани в процеса на действие на Наредбата за един по-достоверен и меродавен период от време, при извършване на самоконтрол на фермите за производство на сурово овче, козе и биволско мляко. По този начин същите ще послужат като референтни стойности за гарантиране валидността на пробите сурово мляко.