Дни на местните вина организират в Ямболско в навечерието на Трифон Зарезан

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Целта е местното вино да бъде представено подобаващо на ценителите

„Дни на местните вина в Ямбол“ ще се проведат за пръв път в края на този месец в гр. Ямбол. В периода от 23 до 25 януари три винарни от региона ще представят своите вина в три местни ресторанта, които имат отношение към производителите и продуктите от Ямболския край. Целта на инициативата е да се даде видимост на местните вина и винопроизводители в сезона, в който тази напитка е най-популярна и търсена.

Представените в събитието винарни ще предложат бели и червени вена, както и розе. Всяка винена дегустация ще бъде водена от винен специалист, а по време на вечерите ще се прави демонстрация по декантиране на вино, ще има и фотограф, които ще запази спомените от приятното преживяване. Организатор на инициативата е местната неправителствена организация „Ямбол – вкус и традиции“.

„С инициативата Дни на местните вина в Ямбол целим да увеличим търсенето на местни вина, особено в навечерието на празниците на лозаря и на виното, а защо не и на влюбените. Търсенето и консумацията на продукти от региона запазва местния поминък и така има повече българско производство“, коментира на пресконференция Антоанета Събева, председател на Фондация „Вкус и традиции.

„За нас е много важно да се получи взаимовръзка между хората, които обичат виното, те да бъдат запознати какво се произвежда в нашия регион и да им представим висококачествен продукт“, каза винопроизводителят Георги Чалъков, участник в инициативата „Дни на местните вина в Ямбол“.

„Ямболска област е с отлични условия за отглеждане на грозде. През 2023 г. площите, засадени с винени лозя, са .над 36 000 декара, произведени са над 5 милиона литра вино. Има няколко винарни тук, но градът все още няма емблематично винено събитие, въпреки даденостите,“ коментира Георги Събев, бивш заместник-министър на земеделието, който уважи старта на инициативата в Ямбол. „Последните десет години почти без прекъсване има спад в производството на вино в национален мащаб. Същевременно обаче в търговските вериги се предлагат доста вина от други държави и далечни континенти. Това показва, че българинът търси качество и разнообразие, но и че в същото време има ниша за местните производители. По-добрата видимост на местните български вина означава по-високи доходи за местната икономика. Ако всеки пълнолетен жител на област като Ямболска, с малко над 100 000 жители над 18 г., дава всеки месец по 10 лева за местен продукт, то всеки месец в местната икономика ще остават по един милион лева. Не трябва да подценяваме силата на местния потребител и пазар“, каза още Събев.

По време на инициативата трите ямболски винарни – „Вила Меден“, „Лозенец“ и „Балар“, ще представят своите вина в местните ресторанти „КелнерЪ“, „По ноти“ и „Боровец“ от 23 до 25 януари.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА