Днес е Летен Атанасовден, време за жътва

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Днес отбелязваме Летния Атанасовден. Според обичая от днешния ден започва жътвата, въпреки че реално тя вече е стартирала, отбелязва “Дарик”.

Традицията повелява първият сноп житни класове да бъде ожънат от този, който има най-лека ръка, да бъде вързан с червен конец, изричат се послания за плодородие, а в кърпа се оставят пари като дар за жътварите. С червен конец се привързват и последните класове. Традицията за тях в различните краища повелява различно – или се остават на нивата, или се отнасят в хамбара, в някои случаи се оставят при семената, които ще бъдат посети за следващата реколта, за да бъде и тя щедра.

На Летния Атанасовден се коли кокошка, според поверията, черна. Месят се пити и се раздават, за да ражда земята и да я напоява дъждът. Изпълняват се ритуали, с които да се гони сушата.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА