Дивите свине на скарата само след резултатите за АЧС

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Две са задължителните проби, които трябва да се изпратят в лаборатории след отстрелването на диво прасе – за трихинелоза и за Африканска чума по свинете. Специално пробата за АЧС трябва да се предаде към регионалното управление на БАБХ и тя е напълно безплатна за ловците. Това каза пред “Агрозона” д-р Дечо Иванов,  председател на ловно-рибарското дружество в Дулово.

Процедурите се изпълняват стриктно от ловците. Всяка дружинка вече има изграден пункт по изискванията и разпоредбите на МЗХГ за събиране на вътрешностите от диви прасета. Вътрешностите се поставят в специално направени ями, след което се заливат с дезинфекционен разтвор и остават там, казва Иванов.

Месото обаче трябва да се съхрани и в никакъв случай да не се консумира, докато не излязат пробите за АЧС и трихинелоза. Според инструкциите консумацията не е напълно забранена. Самото месо е преносител на вируса и трябва да бъде във фризер, докато не стане ясно дали е безопасно.

Ловците пълнят селските клубове с дивеч

Т.е. то не се разпределя между ловците, а се държи на определено място. Дружинката взема решение месото да отиде в даден ловец, който разполага с фризери. На много места в селата пък използват съоръженията на различни клубове или читалища, допълва д-р Дечо Иванов.

Началото на ловния сезон той оценява като слабо, тъй като за момента отстреляните диви прасета се броят на пръстите на едната ръка. И все пак положителното в случая е скоростта за получаване на резултатите за АЧС. Д-р Иванов съобщава, че до седмица имат готово становище за заболяването. “Не е имало големи забавяния. Прасетата обаче са малко и е много вероятно в  районите с по-интензивен отстрел ситуацията да е друга и да се налага по-дълго изчакване”.

Липсата на отстрел пък той отдава на малкото дъждове в района. “Специално в Дунавския регион, когато няма дъждове дълго време, прасетата се изтеглят към реката и там където има вода. При нас от два месеца не е валял дъжд”.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА