„Болестта Африканска чума по свинете (АЧС) е болна тема за целия месопреработвателен сектор и то в световен мащаб”, коментира за „Агрозона” Димитър Маджаров, управител на едноименното месопреработвателно предприятие. Заради засягането на Китай от болестта, където поголовието е най-голямо, търсенето на свинско месо на европейския пазар се увеличи и не достигат живи прасета, което води до увеличаване на цените, обясни експертът. „Увеличението на цените на трупното месо е приблизително 30-35%, а колбасите са поскъпнали между 15 и 20%”, каза още Маджаров. За съжаление от бранша регистрират повишение на цените на международните пазари на месо всяка седмица или през седмица.
„Вдигането на цените означава затваряне на пазара, защото парите, които са на пазара, не растат с темпото, с което расте цената на суровината”, посочи месопреработвателят. Според него в момента се регистрира много малко свиване на пазара, като се предполага, че след Нова година ще бъдат основните проблеми, които ще имат месопреработвателите.
„По време на празниците традиционно българина се отпуска, купува, посреща семейство, роднини, познати. Нашата народопсихология е такава.”, обясни Димитър Маджаров.
Според анализи към момента унищожението на поголовието у нас е около 20%. „В Европа все още проблемът стои за Румъния, за Полша, Белгия, Латвия, България, но все още страните с голямо поголовие не са засегнати.
И може да се намери достатъчно качествено месо, но на все по-висока цена, тъй като големият износ за Китай вдига цените и на европейския пазар.”, анализира Димитър Маджаров.