Депутатите решиха да няма частни лаборатории за официалния контрол по границите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

С промените се цели „профилактика“, те няма да засегнат настоящата дейност по ГКПП, твърдят вносителите

„Изпитванията на проби на категории животни и стоки по чл. 47, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2017/625 за щелите на официалния контрол, извършван на територията на граничните контролно-пропусквателни пунктове, се осъществява единствено в лаборатории на Българската агенция по безопасност на храните. Тези дейности, осъществявани на територията на граничните контролно-пропусквателни пунктове не могат да бъдат превъзлагани“ е записано в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига, внесен от Кирил Петков и група народни представители през април т.г., който бе приет на първо четене в пленарна зала от депутатите на днешното заседание.  Промените бяха приети преди месеци и от Комисията по земеделието, храните и горите в Парламента.

Вносителите на законопроекта посочиха, че с промените се цели „профилактика“ на възможността частни субекти да изграждат лаборатории в бъдеще по граничните пунктове и че тази промяна по никакъв начин няма да засегне работата към момента по официалния контрол по границите.

8 са пунктовете, които реално се явяват външна граница на страната и ЕС, като те са разположени в западната и южната част на страната.

По време на обсъждането в ресорната комисия стана ясно, че работа е започнала втора лаборатория на територията на София, която позволява да се извършват до 60 проби на денонощие и че около 8 месеца може да отнеме изграждането и акредитирането на лаборатория на БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево“, която е една от горещите точки за внос на продукти от трети страни.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements