Ден на отворените врати: Био Ферма и Еко Хотел „Моравско село“

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Национална кампания Be Organic! Ви кани да вземете участие в ден на отворените врати: „Био градини и Еко хотел „Моравско село“. Събитието ще се състои на 25 април 2024 г. (четвъртък) от 11:00 ч. и ще се проведе в две части: Посещение на био градините край Кресна и обяд в екологичния хотел „Моравско село“ край Разлог. Всеки желаещ може да заяви и нощувка в хотела, като избере съответната опция в регистрационната форма.

В първата част програмата гостите ще имат възможност да разгледат семейното биологично стопанство за зеленчуци, да зададат своите въпроси към домакините и да опитат от свежо набраната био продукция. Собственикът на фермата Тано Телкеджийски и неговата съпруга Росица Телкеджийска ще разкажат историята на фермата, какви са техните предизвикателства, както и спецификите при органичното производство на зеленчуци от гледна точка на агронома.

Във втората част ще бъде представен и един успешен пример за затворен цикъл на производство. Био зеленчуците са ключова част от менюто на ресторант и хотел „Моравско село“, разположени на 60 км от градините в екологично чистата местност Бойков Рид в Пирин. Там ще ви посрещне инж. Здравка Смиленова, собственик на биокомплекса.
Всеки желаещ може да заяви безплатна дегустация и обяд в хотела от 14.00 часа, като отбележи съответната отметка в регистрационната форма.

Био ферма „Моравско село“ се простира на площ от над 700 дка, като 10 от тях са оранжерийни. Стопанството прилага модерни практики за затворен цикъл на производство и къси вериги на доставка. Семейство Телкеджийски инвестират в съхранението и преработката на биологичната си продукция. Сами сортират, пакетират и разпространяват продукцията си със собствен транспорт.

Водещ мотив в тяхната работа е приемствеността между поколенията. Децата на Росица и Тено вече вървят по стъпките на родителите си. Двамата им сина учат специалности, свързани с биологичната продукция в западни университети, но при всяка възможност помагат във фермата.
Чрез своя добър пример за устойчиво развитие еко ресторант и хотел, от „Моравско село“ вдъхват нов живот на региона. Една от последните им инвестиции е свързана с реставрация на стар тютюнев склад от 3000 кв. м. и преобразуването му в хладилно помещение, което се очаква да е готово до края на годината.

Събитието се организира по проектa CAP Green Zone: Be Organic!, реализиран от АБ Комюникейшънс ЕООД с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Локация, Част 1 : https://bit.ly/4aovNmf
Локация, Част 2: https://bit.ly/3xkhbpw 

Потвърдете своето участие като попълните регистрационната форма тук или на телефон 0895529947.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА