Дефицит на захар в Европа заради болестите по захарното цвекло

Производството на захар, включително и изоглюкозата в ЕС и Великобритания днес представлява 16,3 млн. тона, което е с почти 10% по-малко в сравнение с миналата година. Ако се изключи британското производство, през 2020/21 г в ЕС ще са произведени само 15,4 лн. тона еквивалент на бялата захар, което е почти с 15% по-малко сравнено с година по-рано, сочи статистиката на производителите на захар Pfeifer & Langen, съобщава сайтът agrarheute.
Според Герман Шмитц от Pfeifer & Langen се очаква проблемът с дефицита да бъде попълнен от внос в очакване на добивите на суровина от нова реколта.
Шмитц обяснява ниската европейска реколта с няколко основни причини: заради ниските цени на захарта фермерите са намалили площите с цвекло в ЕС с 2,3% за 2020 г. Производителите във Франция и Германия са отглеждали по-малко захарно цвекло, което е свързано със затварянето на заводи в двете основни страни-производителки.
В Полша, където захарното цвекло се поддържа от субсидии, по оценки на компанията, площите са били увеличени с 10 хил. ха, но това не е повлияло сериозно на общата картина.
Въпросът е в това, че във Франция, най-голямата страна-производител, реколтата от захарно цвекло се оказва просто катастрофална. Силното разпространение на опасен вирус по цвеклото водят до най-лошата реколта от 20 години насам. Спадът се оценява на около 25%. В Полша насажденията пострадаха и от церкоспорозата, а в Германия – и от сушата през пролетта и лятото.
Заради пандемията с коронавируса през иналата година захарта се търгуваше на много ниски нива, но се окачва нивата да се възстановят през тази година. Средната цена, заявена от ЕК през октомври 2020 г, остава на нива от 381 евро/тон бяла захар. Според производителите това е недостатъчно за устойчиво отглеждане на захарно цвекло.