Датска компания разпродава земеделските си земи у нас

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Датската компания “БД Инвест” прекратява бизнеса си в България. Тя се е отказала от 25 000 дка земя – собствена и под аренда, съобщава “Стандарт”. Фирмата е продала и стопански сгради, инвентар със сключен предварителен договор за продажба на 16 април и компаниите, извършващи дейност в района на Провадия, “БД Агри” и “БД Фарм”, собственост на датската фирма. Финализирането на сделките се очаква през октомври, а от бранша коментират, че причините за отдръпването от страната ни са малките печалби. След приетите изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи е твърде вероятно и други компании да продадат земите си у нас, пише “Стандарт”.

Сред приетите законови промени са да нямат право на земеделска собственост у нас дружества, които са регистрирани в офшорни зони или в състава си имат акционери, които са регистрирани в някои от офшорните зони по света. Друго изменение, което беше прието, е изискването за уседналост за покупка на земеделски земи.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА