Държавно ловно стопанство – Тервел организира открити уроци за ученици и граждани

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Държавно ловно стопанство – Тервел започва открити уроци с деца и граждани, съобщи за Дарик директорът му Цветелин Миланов. Децата от кръжок “Зелени патрули” и общественици от града ще се запознаят с дейността на горските по контрола и сечта. Ще получат повече информация за полезната функция на горската сеч – как се определят дърветата, които да бъдат отсечени, какъв следва да бъде видът на добре поддържаната гора, за контрола и охраната.

Инициативата за уроците е на стопанството и СОУ “Й. Йовков” в Тервел. В началото на месец октомври ще има залесяване на 100 декара с млади дръвчета, в което ще се включат и ученици. През зимния период е предвидено посещение в стопанството с акцент опознаване на ловната дейност – подхранване, почистване на горски пътеки, зареждане със сол. “Искаме децата да бъдат запознати с нашата работа, да бъдат съпричастни с проблемите на гората и да станат активни граждани”, каза Миланов. Той искрено се надява някои от тях да харесат професията и да станат горски пазители.

Миланов категорично заяви, че в тервелската гора няма проблем с незаконна сеч. Очаква се скоро контролът в горите да се затегне още, дпълни той. До края на годината ще се въведе нова технология за контрол и проследяване на дървесината – чрез пластмасови марки, които се поставят на челото на всички трупи – за строителния материал, както и на всеки кубичен метър – за технологичната дървесина и дървата за огрев. Освен това камионите ще имат GPS системи и превозен билет, който ще влиза он-лайн в системата на стопанството с цялата информация за товара.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама