Държавна фирма поема дезинфекцията на МПС на границата с Турция

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Днес частната фирма, управляваща т.нар. „златен гьол“, получава предизвестие за прекратяване на договора

Днес частната фирма, извършваща тази дейност, ще получи едномесечно предизвестие за прекратяване на договора, което изтича на 12 март 2023 година, съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на рутинна проверка на лабораториите на границата.

Министърът подчерта, че волята и на президента е била държавата да влезе в собствеността и на т.нар. “златен гьол”. Ще бъде направена нарочна фирма, която ще се управлява поне от 5 институции, сред които Министерството на транспорта, НАП, Национална служба “Полиция”, подчерта Гечев. По думите му така цялата държава ще стои монолитно на границата. “Златният гьол” работи, когато има епидемична обстановка и заплаха от болести, и експертите смятат, че е удачно дезинфекцията да продължи, каза министърът. Размерът на таксите ще остане същият – 5 лева на лек автомобил, 25 лева на тежкотоварен. Всички приходи ще влизат в бюджета. Държавата работи по цялостна програма по отношение на разширяване на пунктовете, съобщи Гечев и допълни, че се разработва пускането на хранителен контрол на влизащите стоки чрез жп транспорта.

Само и единствено държавата работи на границата и частни фирми не са обработвали нито един товар и камион, подчерта Гечев, помолен да коментира дейността по фитосанитарния контрол, предаде БТА. По думите му с новата държавна лаборатория, позиционирана в София Тех парк, капацитетът се е удвоил, ако до момента са обработвани по 25-30 проби, сега са двойно. Фитосанитарният контрол на границата ще бъде отделен в цялостен нов поток. Изчистихме обществената поръчка за изграждане на държавна лаборатория от свързването й с конкретни помещения, коментира Гечев. Тя ще бъде пусната в края на тази, началото на другата седмица. Опитали сме се да е подобрена и усъвършенствана, като поръчката е за цялостно оборудване за четири тандема, каза министърът. По думите му в момента гръцки лаборатории правят референтните проби. За това е важно ние да направим нормално функционираща лаборатория, за да заработи като референтна, каза още той.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА