Danone с амбициозен план за намаляване на емисиите на метан

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Една от най-големите млечни компании в света, обяви миналата седмица глобален план за действие за намаляване на млечните продукти с 30%. общите емисии на метан от веригата за доставка на прясно мляко до 2030 г.

Намаляването на емисиите на метан ще донесе незабавни ползи за климата

Според Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC), която е органът на ООН, оценяващ науката за изменението на климата, намаляването на емисиите на метан ще донесе незабавни ползи за климата, които не могат да бъдат постигнати чрез намаляване на въглеродния диоксид.

Производството на мляко представлява около 8% от общите причинени от човека емисии на метан от земеделски и животновъдни дейности, които представляват около 40% от глобалните емисии на метан, посочва Danone.

Прилагане на регенеративни млечни практики

Компанията ще изиграе своята роля за намаляване на емисиите на метан, като се фокусира, наред с други неща, върху работата с фермерите за прилагане на регенеративни млечни практики. В допълнение, компанията иска да се съсредоточи върху сътрудничеството и партньорството със заинтересованите страни, правителствата и Фонда за опазване на околната среда, за да мащабира иновациите, докладите и финансите. Компанията също така планира да работи с правителствата за подобряване на политиката за метан и отчитането, както и за финансиране на изследвания и подпомагане на фермерите при преминаването към регенеративни млечни практики.

С обявяването на плана Danone е първата хранителна компания, която си поставя цел за намаляване на метана и се привежда в съответствие с амбициите на Global Methane Pledge, обявен на COP26.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА